Нови 624 досъдебни производства срещу организирани банди и лица за престъпления,

...
Нови 624 досъдебни производства срещу организирани банди и лица за престъпления,
Коментари Харесай

924 нови дела заведе съвместното звено между полиция и прокуратура

Нови 624 досъдебни производства против проведени банди и лица за закононарушения, свързани с опиати и 300 досъдебни производства за противозаконен трафик на хора и незаконна миграция.

Това гласи докладът за интервала 1-30 септември 2023 година, който през днешния ден разгласяват за работата на Специализираното междуведомствено звено сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи против двата вида закононарушения.

Това внезапно опонира на предвиждания от Иван Гешев " апокалипсис "  - по какъв начин битката с организираната престъпност ще се срине, в случай че се закрие обичаната му Спецпрокуратура (което закриване към този момент е факт).

Както Клуб Z писа, Борислав Сарафов и вътрешният министър Калин Стоянов подписаха взаимна заповед и сътвориха звеното, което да проучва  координира работата единствено по тези два вида закононарушения. Звеното към този момент се регистрира един път за първите 25 дни от работата си - на 31 август.

На среща със спецслужбите обаче министър председателят Николай Денков отчетливо похвали самодейността и моли пълномощията на междуведомственото звено даже да бъдат " дописани " - с корупционни и тежки закононарушения против личността.

Това към този момент не е станало нормативно.
Какво още четем в доклада на звеното:
През септември т.г. вследствие на взаимната работа на прокуратурата и  Министерство на вътрешните работи са извършени 522 профилирани полицейски интервенции за противопоставяне на противозаконната миграция и 532 профилирани полицейски интервенции за противопоставяне на закононарушенията, свързани с опиати. Задържани са 1780 лица - нелегално пребиваващи жители на трети страни.

Анализът на работата по досъдебни производства демонстрира изменение на рисковия профил на лицата, които подкрепят противозаконното транспортиране на мигранти. Преобладават жителите на Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Полша, Русия и Естония, които употребяват транспортни средства с непозната регистрация или коли рентакар. Влизат на територията на страната и откакто правят съответния транспорт, я напущат.

Във връзка с закононарушенията по отношение на производството, преправянето, придобиването, държането и разпространяването на опиати са арестувани 709 лица и са разкрити 33 лаборатории/площи за произвеждане и развъждане на наркотични субстанции.

Внесените в съда досъдебни производства с обвинителни диспозитиви са 221 за закононарушенията с наркотични субстанции (производство, преправяне, придобиване и разпространение) и 241 - за закононарушенията, свързани с незаконната миграция.

За интервала 1-30 септември 2023 година има 216 влезнали в действие правосъдни акта за закононарушения, свързани с наркотични субстанции, и 197 правосъдни акта за нелегално превеждане през границата на обособени лица или групи от хора и незаконно подкрепяне на непознати жители да обитават или минават в/през страната (престъпление по член чл. 279, 280 и 281 от НК). 

Специализираното междуведомствено звено бе основано със взаимна заповед сред Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август т.г. за подкрепяне следствието за съответните типове закононарушения. Една от главните му действия е мониторинг на формираните и водени досъдебни производства, допълват от пресцентъра на прокуратурата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР